..tl

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Αγώνας ζωής κάτω από το χιόνι


Στο βίντεο που ακολουθεί και το οποίο αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσετε ολόκληρο, απεικονίζεται η κατάβαση ενός σκιέρ. Ο εκπαιδευτής του δίνει οδηγίες για το πώς θα πρέπει να κατέβει. Το βουνό όμως έχει άλλα σχέδια. Την ώρα που ξεκινά την κατάβαση δημιουργείται χιονοστιβάδα, η οποία τον "καταπίνει". Εκείνες τις στιγμές -στιγμές πανικού σίγουρα- δεν καταφέρνει να ελιχθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του εκπαιδευτή.

Είναι πραγματικό θάυμα που ο άνθρωπος αυτός δεν τραυματίζεται σοβαρά, καθώς το χιόνι πέφτει με ορμή από ύψος 30 μέτρων και δημιουργεί μια παγωμένη τσουλήθρα μέσα στην οποία χάνεται ο σκιέρ. Ο άνδρας έχει ενσωματωμένη στη στολή του κάμερα και μπορούμε όλοι να παρακολουθήσουμε τα λεπτά αγωνίας κάτω από το χιόνι.

Η κάμερα καταγράφει και μπορεί όταν ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται κάτω από το χιόνι η εικόνα να σας φανεί βαρετή, όμως ο ήχος εκείνη την ώρα πραγματικά συγκινεί.

Είναι η προσπάθεια ενός ανθρώπου να κρατηθεί ζωντανός. Παλεύει για να αναπνεύσει και ακούμε το στήθος και το τζάκετ του, καθώς ο θώρακάς του κινείται μέσα στο χιόνι. Καταπίνει το χιόνι, προσπαθώντας να αναπνεύσει καλύτερα. Εμείς τον ακούμε να μάχεται για τη ζωή του και αυτό το σημείο του βίντεο έστω και χωρίς εικόνα είναι ανατριχιαστικό.

Avalanche Skier POV Helmet Cam Burial & Rescue in Haines, Alaska from ChappyVimeo. on




4:28 λεπτά αργότερα οι υπόλοιποι σκιέρ της ομάδας δημιουργούν με τα φτυάρια τους ένα τραγούδι ελπίδας(εμείς πάλι δεν βλέπουμε τίποτα, αλλά και εδώ αξίζει να χρησιμοποιήσουμε το αυτί μας).

Η προσπάθεια διάσωσης συνεχίζεται, ακούγονται ομιλίες και ξαφνικά το χιόνι καθαρίζει από την κάμερα. Βλέπουμε τους υπόλοιπους σκιέρ να σκάβουν ασταμάτητα για να σώσουν τον φίλο τους, ο οποίος κραυγάζει χαρούμενος βλέποντας τη σωτηρία να πλησιάζει. Το βίντεο τελειώνει με τη διάσωση του σκιέρ, ο οποίος στάθηκε πολύ τυχερός.

Τύχη βουνό... χιονισμένο

Το ότι τον βρήκαν σε μόλις 4:28 λεπτά είναι θαύμα, αλλά έχει εξήγηση. Η εμπειρία του εκπαιδευτή, η καλή ορατότητα(κάτι που φαίνεται και στην αρχή του βίντεο) και κυρίως μια απίστευτη λεπτομέρεια. Όταν ο σκιέρ αρχίζει να πέφτει χάνει το ένα το γάντι, το οποίο λειτουργεί ως σημάδι για τους υπόλοιπους. Θα ήταν αδύνατο να σκάψουν τόσο γρήγορα στο σωστό σημείο, χωρίς αυτό το σημάδι, αν το γάντι δεν έμενε στην επιφάνεια. Από εκεί και πέρα το ότι ο ήρωας του βίντεο μπορεί και αναπνέει αμέσως είναι και αυτό ενδεικτικό για το πόσο τυχερός στάθηκε.

Όσοι πιστεύουν ότι αν ποτέ βρεθούν κάτω από το χιόνι θα μπορούσαν να σκάψουν και να βγουν, θα πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν τοις μετρητοίς τις περιπέτειες του Μπαγκς Μπάνι και του Ντάφι Ντακ στον Βόρειο Πόλο. Στην πραγματικότητα δεν μπορείς να κινηθείς(μπορείς να βουλιάξεις ελεύθερα), ενώ αν είσαι τυχερός θα υπάρχει αέρας για να αναπνεύσεις για λίγη ώρα, περιμένοντας τη διάσωσή σου(αν σε εντοπίσουν έγκαιρα).

Βρεγμένος και παγωμένος, χωρίς γάντια και κράνος(τα πρώτα που παίρνει μαζί της η χιονοστιβάδα) παρακολουθείς την παγωμένη φυλακή σου να μετατρέπεται σε αδιαπέραστο τείχος.

Ο φίλος της ιστορίας μας ήταν τυχερός και η κάμερά του μας πρόσφερε ένα εκπληκτικό βίντεο, λόγω και του happy end, αλλά και ένα μάθημα για τους ριψοκίνδυνους που θα μπορούσε να έχει τίτλο "Σεβασμό στη φύση".

πηγη http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου