..tl

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

To μη λογοκριμένο βίντεο του Κώστα Γαβρά για τον Παρθενώνα


Ύστερα από διάβημα της ελληνικής εκκλησίας, το υπουργείο Πολιτισμού αφαίρεσε κάποια δευτερόλεπτα από το φιλμ που ετοίμασε ο Κώστας Γαβράς για το μουσείο της Ακρόπολης. Η αντίδραση του σκηνοθέτη για τη λογοκρισία ήταν έντονη. Έντονη ήταν και η κριτική που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης οπότε και αναγκάστηκε να επιτρέψει κανονικά την προβολή του φιλμ. Σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, η αρχική απόφαση του υπουργείου ήταν μεγάλο πλήγμα για τη διεθνή εικόνα του μουσείου και του ελληνικού πολιτισμού και ανέστρεψε σε σημαντικό βαθμό τα θετικά σχόλια που είχε αποκομίσει αρχικά το μουσείο από το διεθνή Τύπο. Το περιστατικό αυτό εγείρει εκ νέου ερωτήματα για τις υπόγειες, στενές σχέσεις της κοσμικής με την εκκλησιαστική εξουσία στην Ελλάδα, καθώς και για το πόσο άβολα στεκόμαστε μπροστά στις σκοτεινές πτυχές της ελληνοχριστιανικής Ιστορίας.

πηγη


«Από την κατασκευή του Παρθενώνα ως σήμερα πέρασαν σχεδόν 25 αιώνες. Ο ναός γνώρισε πολλές περιπέτειες. Η πρώτη μεγάλη καταστροφή έγινε μάλλον το 267 μ.Χ. και οφειλόταν σε εμπρησμό. Οι νέες αντιλήψεις για την τέχνη που επικράτησαν αργότερα, κατά την παλαιοχριστιανική εποχή, οδήγησαν στην καταστροφή πολλών έργων τέχνης σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο. Πολλά από τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτέλεσαν εξαίρεση». Αυτό είναι το κείμενο που ακούγεται κατά την εξιστόρηση των παθημάτων του αρχαίου ναού, το οποίο στη συνέχεια αναφέρεται και σε άλλα ιστορικά γεγονότα: στη μετατροπή του Παρθενώνα σε εκκλησία της Παναγίας της Αθηνιώτισσας που ήταν η μεγαλύτερη της πόλης, ακολούθως επί των Φράγκων της Δ΄ Σταυροφορίας σε εκκλησία λατινικού δόγματος, σε μουσουλμανικό τέμενος από το 1458, όταν οι Οθωμανοί τούρκοι κατέλαβαν την Αθήνα στην καταστροφή του κατά την εκστρατεία του Μοροζίνι το 1687 και βέβαια στη συστηματική λεηλασία του από τον Ελγιν, ο οποίος απέσπασε και διήρπαξε πολλά γλυπτά του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

YPEROXO VIDEO... TI KRIMA POY H SHMERINH ELLADA EINAI TOSO ''MIKRH'' WSTE NA MHN MPOREI NA KATALABEI TO MEGALEIO THS IDIAS THS THS ISTORIAS, TOY IDIOY THS TOY EAYTOY!

Δημοσίευση σχολίου